Ceyhan Tarım

Ceyhan Belediyesi

TARIM ÜRÜNLERİ

Ceyhan’da yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır;

BUĞDAY: En fazla ekilen tahıldır. Ceyhan’ın tüm arazilerinde ekilebilmektedir. Ceyhan Ovasında yıllara göre değişebilmesine rağmen 170.000.350.000 ton arasında buğday üretilmektedir.

MISIR: Mısır son yıllarda en fazla ekilen tarım ürünlerindendir. Mısır iki ayrı zamanda ekilmesi münasebetiyle her geçen gün üretim alanları ve üretim miktarı artmaktadır. Genellikle Ceyhan Ovasında ikinci ürün olarak yani buğday ve arpa hasadından sonra yaz döneminde ekimi yaygındır.  Mısır dönüme 35-1200 kg. arası ürün vermektedir. Ceyhan’da mısır üretimi yıllara göre değişmesine rağmen 80.000 ton civarındadır.

ARPA: Arpa ekim alanları ve üretim miktarı her geçen gün biraz daha düşmektedir.

 

ENDÜSTRİ BİTKİLERİ

Ceyhan’da yetişen başlıca endüstri bitkileri şunlardır;

SOYA: Ceyhan’da en fazla üretilen endüstri bitkisidir. Soyada mısır gibi iki ayrı zamanda ekilmektedir. Sulama imkânının olduğu bütün alanlarda tarımı yapılabilmektedir. Soya yaygın olarak yağ ve yem sanayinde kullanılmaktadır.

PAMUK: Ülkemizde önemli miktarda pamuk yetiştirilen şehirlerden biri olan Ceyhan; çevresinde de pamuğa dayalı sanayi kuruluşlarını barındırmaktadır. Son yıllarda tüm Çukurova’da olduğu gibi Ceyhan’da bazı sebeplerden (işçi sorunu, fiyat problemi) dolayı pamuk üretimi düşmüştür.

SUSAM: Ceyhan’da sulama imkânının zor olduğu kesimlerde susam tarımı yaygındır. Susamda iki ayrı dönemde ekilebilmektedir.

ÜZÜM: Son zamanlarda ekimi hızlı şekilde yaygınlaşan meyvelerdendir. Profesyonel yöntemlerle üzüm yetiştiriciliği yaygınlaşmaktadır.

YER FISTIĞI: Ceyhan, önemli bir yer fıstığı üretim merkezidir. Yer fıstığı üretimi son birkaç yılda önemli miktarda artmıştır. Yer fıstığının da diğer ürünler gibi iki ayrı zamanda ekilebilmesine rağmen yaz dönemi üretimi daha yaygındır.   Diğer endüstri ürünlerinden olan zeytin, incir, ayçiçeği… vb. Ceyhan’ın kendi iç piyasasında tüketilmektedir.

 

SEBZECİLİK
Ceyhan’da; Türkiye Coğrafyasında yetişen bütün sebzeler yetişebilmektedir. Belli başlı sebzelerden bahsedecek olursak; patlıcan, domates, kabak, salatalık,  karnabahar, soğan, patates, fasulye, bamya, havuç, lahana… vb.

Ceyhan’da son yıllarda seracılık da çok gelişmiştir. Özellikle  Kurtpınar, Sarımazı, Kıvrıklı, Karcılar… vb. köylerde seracılık yaygın olarak yapılır. Son yıllarda Devlet de seracılığı desteklemek için krediler vermeye başlamış, buda seracılıkla uğraşan nüfus da büyük bir artışa vesile olmuştur.

 

MEYVECİLİK
Ceyhan ve çevresi önemli bir meyve üretim merkezidir. Üretilen başlıca meyveler şunlardır;
TURUNÇGİLLER: Turunçgiller (portakal, limon, mandalina, greyfurt vb.) zaten Akdeniz bitkisi olduğu için Ceyhan’da tarımı çok yaygındır. Üretim fazlası turunçgil  Türkiye iç piyasasında tüketilmektedir.
KARPUZ: Karpuz üretiminde Ceyhan Türkiye pazarında önemli bir paya sahiptir. Ceyhan’da Karpuz hem serada hemde açık alanda yetiştirilmektedir.

Ceyhan Karpuzu Türkiye iç piyasasında tüketildiği gibi dış piyasaya da ihraç edilmektedir. Ceyhan Belediyesi bu kadar meşhur karpuzunu tanıtmak için festival düzenleme hazırlığındadır.
NAR: Ceyhan’da yetiştirilen ve ekonomik değeri olan bir meyvedir. Özellikle İsalı Köyü’nün tatlı Çokçapınar Köyü’nün mayhoşu (ekşimtırak) narı meşhurdur.

HURMA: Ceyhan ve çevresinde yetiştirilen önemli meyvelerden biridir.
Ceyhan’da yetiştirilen diğer meyveler ise yenidünya, erik, şeftali, kayısı, vb. dir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

HAVA DURUMU
CEYHAN
CEYHAN
HİZMET REHBERİ