Ceyhan’ın Sembolleri

Ceyhan Belediyesi

YILAN KALE:

Ceyhan’a 13 km. mesafede E-5 karayoluna 3 km. dir.
Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası’na tamamen hakim şekilde
kurulan bu kalenin Bizanslılar zamanında yapıldığı sanılmaktadır.
Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

 

 

 ŞAHMERAN:
Yılan Kale Ceyhan sınırları içerisinde yer alan 13 km uzaklıkta ki Yılankale bölgesinde yaşadığı düşünülen efsanevi bir yaratıktır baş tarafı insan (kadın) gövdesi yılan şeklinde olan bu yaratık hakkında ki efsane ve nereye ait olduğu konusu uzun zamandır tartışma konusudur. biz buna bir açıklık getirmek istedik ve Kültür Müdürlüğümüz tarafından yapılan araştırmalarda Mersin’e 40 km olan ve Osmaniye’25 Km içine alan bölge efsanenin geçtiği zamanlarda Tarsus Krallığı olarak adlandırılmakta olduğu görülmektedir. bu nedendendir ki Aslen Ceyhan bölgesine ait olduğu bilinen Şahmeran Tarsusta zannedilmekte ve Tarsus bölge halkı tarafından kabullenilmektedir.

Hakkında çeşitli efsaneler yazılan şahmerandan kısa bir kesit yazıyoruz. Asıl öyküyü sitemizin Efsaneler Kısmında ki “Ceyhan Efsaneleri” bölümünden okuyabilirsiniz. 
Günümüzden binlerce yıl önce,Yılan Kale’de,yedi kat yerin dibindeki mağaralarda yaşayan yılanlar varmış. Meran adı verilen bu yılanlar, çok akıllı ve iyi yüreklilermiş….. 

 

CEYHAN KARPUZU:
Çukurova’nın Bereketli Toprakları Ceyhan’da yetişen ve Türkiye’nin en iyi ve Lezzetli karpuzlarından birisi olan Ceyhan Karpuzu hakkında söylenecek o kadar çok şey var ki sizler için sadece kısa bir derleme yaptık neyse ki bu yazıdan sonra Ceyhan’a bir yolunuzun düşeceğini ve bu lezzetli karpuzun tadına bakacağınızı ümid ederiz.
Karpuz’un Özellikleri:
Ceyhan Karpuz Üretimi : 25.000 Dekar 125.000 Ton 

En önemli özelliği unutkanlığı gidermesidir. 
Kansere karşı en fazla koruyan meyvedir. Kanı temizler, böbreklerdeki kum ve taşların atılmasını sağlar:
Çünkü içerdiği sıvı oranı nedeniyle Ceyhan karpuzu, idrarı büyük oranda artırır.  Kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir.
Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır.
İri top şeklindeki meyveleri ise tatlı ve suludur.  Karpuzun %88’i sudur.

CEYHAN PAMUĞU:
Pamuk (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür. 
Ceyhan’în Bereketli topraklarında yıllara meydan okuyan emeklrin ve alın terinin sonucunda çıkar çukurova pamuğu, kendisini tüm coğrafyaya kanıtlamıştır, Dünya sıralamasında Özbekistan, Mısır Pamuğundan sonra hemen 3. sırada gelen Adana da ve Ceyhan’da yetişen Çukurova Pamuğudur, ipeği pamuğu işlemesi nakışı alın teri ile yoğurulan Sıcak ve Bereketli toprakların ürünü Beyaz Altın Türkiye ekonomisi için de son derece önemli bir yer kaplar.
Ceyhan Üretimi; 
Pamuk Sulu : 60.358 Dekar 33.159 Ton   Pamuk Kuru : 50.600 Dekar 5.000 Ton

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

HAVA DURUMU
CEYHAN
CEYHAN
HİZMET REHBERİ